domingo, 12 de febrero de 2017

BREU HISTÒRIA SOBRE EL KYUDO







 
      El kyudo (tir amb arc japonès) és una activitat en expansió. El primer document escrit que descriu el tir amb arc japonès és la crònica xinesa Weishu, que explica com a les illes japoneses s'utilitzava un arc asimètric.
      Al segle XII es va fundar a Japó la primera escola de kyudo (kyudo ryuha), el Henmi-ryu.
      Al segle XV Heki Danjo Masatsugu va revolucionar el tir amb arc amb un nou enfocament anomenat hi kan chu, tir amb arc. A partir de llavors es van crear nombroses escoles, alguna de les quals (Heki Ryu Chikurin-ha, Heki Ryu Sekka-ha i Heki Insai Ryu-ha) encara existeixen.
      Al 1543, amb la introducció de les armes de foc a Japó per part dels portuguesos, va començar el declivi de l'arc com a arma de guerra.
     Al segle XVI (període Tokugawa) Japó es va tancar cultural i comercialment al món, sent governada per la casta dels Samurais. Durant aquest període, el tir amb arc es va convertir en una habilitat practicada cerimonial i esportivament.
      Els Samurais van ser influenciats pel budisme Zen, exercint llavors de professors els monjos, donant lloc al Kyudo actual. A mitjans del segle XIX (era Meiji) els samurais van perdre el seu poder i va disminuir la pràctica de les arts marcials, inclosa la del Kyudo.
      Al 1896, un grup de mestres de Kyudo presidits per Fona Toshizane van fusionar els diversos estils de Kyudo creant el Fona-ryu. Des de la Segona Guerra Mundial el Kyudo s'ha associat amb el budisme zen, encara que no totes les escoles Kyudo inclouen aquest component espiritual. Algunes d'elles deriven del tir amb arc militar.
      El dia 1 de març de 2015 el Comitè Executiu del Consell Català de l´Esport va acordar informar favorablement sobre l'admissió del kyudo com a nova activitat física esportiva. Poc després Zen Kyudo Club Barcelona, el primer club esportiu de kyudo registrat a Catalunya ,va ser admès com a membre de la Federació Catalana de Tir amb Arc. Des de llavors els practicants de Kyudo catalans disposen d'una llicència federativa que els permet practicar aquest esport a Catalunya i a l'Estat español.







No hay comentarios:

Publicar un comentario